Stenbjergdag 2022

Lørdag den 9. juli kl. 12.00-16.00

Der er musik både i fiskepakhuset og i Niels Munks Hus.

John fra Vorupør spiller i fiskepakhuset.

Peter Sørensen underholder i Niels Munks Hus.

Der serveres en rigtig god fiskeplatte til 200 kr. (Bemærk kun 200 stk.)

Der kan købes kaffe og kage i Niels Munks Hus og i fiskepakhuset fra kl. 14,00.

Billetter

Billetter sælges i forsalg hos Jytte Kristensen tlf. 23452850. Betaling herfor til Foreningens konto i Sparekassen Thy, reg. Nr. 9129, kt.nr. 0585675199 eller MobilePay 235869 . Skriv venligst Stenbjergdag i kommentarfeltet. Eventuelle overskydende billetter sælges ved døren.

Historien om Stenbjergdag

Stenbjergdag er den store, årlige festdag ved Stenbjerg Landingsplads. Omdrejningspunktet er i serveringer af lækker, frisk- og lokalfanget fisk som nydes tæt på vandkanten i landingspladsens gamle huse.

Det er en festdag og en strandfest, som gæsterne vender tilbage til år efter år. Overskuddet fra festlighederne går ubeskåret til bevarelsen af landingspladsen.

Historien om Stenbjergdag strækker sig tilbage til 1972. Her forlod de sidste erhvervsfiskere stranden i Stenbjerg. Det betød, at man måtte finde en måde at bevare miljøet omkring landingspladsen og dens ikoniske bygninger, som er udsat for ganske hårde forhold, når det kommer til vind og vejr.

Med sagfører og sommerhusejer i Stenbjerg Knud Skadhauge i spidsen, blev det besluttet at danne en forening til bevarelse af Stenbjerg Landingsplads-

I samarbejde med Stenbjerg Fiskeriforening skulle foreningen virke for den fortsatte udvikling af fiskeriet og for bevarelsen af landingspladsen som et levende kulturmiljø.

Fiskeriet ophørte i marts 1972 og allerede den 8. maj samme år blev Foreningen til Bevarelse af Stenbjerg Landingsplads stiftet.

Udover Knud Skadhauge var også den daværende leder af Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg Allan Hjort Rasmussen en nøgleperson i bevarelsen af områdets kulturmiljø. Han fik ideen til Stenbjergdagen som i mange år – og stadig i dag er – afgørende for foreningens økonomi og bevarelsen af området.

Ideen var, at der skulle være en fest i og omkring de gamle huse på Landingspladsen. Der skulle være underholdning, som var en blanding af opvisninger og demonstrationer med relation til Stenbjergs fiskeri og tidligere redningsvæsen. Og der skulle være musik og sang, kagebord og fest om aftenen.  

Egentlig var det tænkt som en engangsforestilling, men successen blev så stor, at den måtte gentages året efter, og i dag er det for længst blevet en fast tradition.

Stenbjergdag har altid været stablet på benene af frivillige kræfter, og uden den store hjælp fra byens borgere og sommerhusgæster ville festen ikke kunne afvikles.

Overskuddet fra Stenbjergdagen går ubeskåret til vedligeholdelse af Stenbjerg Landingspladsen.